Het ouderwetse scanner luisteren is verleden tijd. Er zit bijna niks meer in de lucht. Toch zitten er een aantal bedrijven/winkels in de lucht na dagen speuren op de SDR. Ik heb nu ook een Diamond X30N antenne. Is een 2m/70cm antenne maar is iets breedbandig. Vanaf 88 Mhz Omroep radio tot 500 Mhz komen de signalen prima binnen.

150-152Mhz zitten nog aantal mobilofoons van bedrijven. Signaal is ver weg maar soms kan ik zinnen/gesprekken meekrijgen. Op de PMR446 zitten wat winkels, auto rijscholen en ook wat andere bedrijven gehoord (Buiten de speelgoed walkie talkies waarmee kinderen spelen). Rond de 455Mhz tot nu toe maar 1 winkel gehoord. De Air band is erg druk, hoor heel veel vliegtuig communicatie, ook duitsland en denemarken. DAB+ ontvangst is ook prima op de Diamond antenne. Had zelfs (Condities?) 10A Duitsland kanalen op een middag.  Scheepvaart heb ik nog niets kunnen ontdekken.

Al met al is het ouderwets scanner tijdperk in huidige digitale wereld niet zo heel interessant meer. Wat je nu wel kunt in de digitale wereld is dat je kan zien wat je hoort op de computer. Ik zet meestal de bandbreedte van de SDR op 1Mhz en zet de center frequentie in het midden ( xxx.500 ).  Dan zie je dus 1Mhz breed en dan is het een kwestie van turen tot dat je spraak signaal ziet binnen je 1Mhz scherm. Is tijdrovend maar wel leuk.

Winkels die ik meeluister in Steenwijk:  Hema en de Coop. Ik heb AH Schar,  AH Prinsenhoven en  Jumbo nog niet gevonden of het is te ver weg. Geen idee of Lidle en Aldi ” oortjes ” gebruiken.

Leave a comment

There are no comments yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *