De PMR band tussen de 446.0 Mhz  en 446.2 Mhz kun je een hoop ontvangen. Hier de opsomming van signalen die ik heb vernomen:

–> Kinderen (Walkie Talkies)
–> Winkel personeel headsets
–> Verkeers scholen (met name motoren)
–> Schoonmaak bedrijven ( laat in de avond)
–> Terras personeel (Bij mooi weer en evenementen)
–> Babyfoons

Enigste lastigste signalen zijn de babyfoons. Die zijn er altijd wel en de ouders hebben geen idee hoe ver deze signalen komen.
De signalen van de kinderen met de walkie talkies van de speelgoed winkels komen ook heel ver. Het nadeel van deze walkie talkies zijn die rogerbeeps en alarm/oproep tonen. Zo jammer dat deze niet uitgezet kunnen worden. Wie dat bedacht heeft….  Kinderen hebben geen flauw idee dat de signalen vrij zijn en slingeren te veel informatie de lucht in.

Ook nog even een uitleg over de subtoon (Sleutel) die je kan mee sturen, dat is alleen om je eigen gespreks uitzending/ontvangst te beperken met degene die dezelfde subtoon heeft. Dat wil niet zeggen dat je dan veilig bent en dat niemand je kan horen of storen. Immers zijn er walkie talkies waarbij je deze subtonen kunt instellen  en dus ongewenst bezoek kan krijgen op je kanaal. Ook is het dus zo als je een walkie talkie hebt waarbij de subtoon uitstaat, je gewoon mee kan luisteren met alle gesprekken die een subtoon dragen.
Om een voorbeeld te noemen, een lokaal bedrijf heeft hier wel eens de alarm codes van het pand door gegeven. Dat is zo fout!

Omdat het nu warm weer is en zomer, ligt het idee van mij en Jeroen (een persoon die ik via de PMR heb gevonden en dezelfde hobby heeft) om na de zomer eens te kijken of we niet wat ander soort publiek op de PMR kunnen krijgen. Zie het als vroeger, de 27 Mc bakkies. Ikzelf kijk zo nu en dan nog eens op de 27Mc bak en hoor al jaren helemaal niks. Zo jammer is dat. Maar misschien kunnen we wat moois maken op de PMR. Een huis kanaal voor de stad.

Ook zou het kunnen fungeren als nood middel bij langdurig stroom uitval. Dan heb je immers nog contact met de buitenwereld. Ik heb een 10 Volt zonnepaneel liggen die apparaatjes kan opladen bij langdurig stroom uitval.
Eigenlijk pleit ik er wel voor dat iedere Nederlander in de voorraadkast een set PMR portofoons* hebben liggen, eventueel extra batterijen (ligt aan het model) en een zonnepaneel om ze op te laden. Dan is er altijd communicatie mogelijk.
* Wat mij betreft mag je ook wel een Baufeng 888s, of een ander model/merk in je voorraad kast hebben liggen geprogrammeerd op de PMR frequenties die dus alleen in nood gebruikt mag worden. Net iets meer vermogen en reikwijdte.. kan levens redden. Mag niet van de wet, maar als er echt langdurige stroom uitval is van enkele weken, met wat voor oorzaak dan ook,  dan mag dat best.

Anyway, ik hoop meer volwassen mensen te ontmoeten/horen op de PMR band. Stukje vroeger terug halen 🙂

PMR446 frequentie band.

There are no comments yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *